"Zavisni od fejsbuka i telefona"...

By Admin on 23:33

Filed Under:

Dnevna novina "Dan" Izdanje: 16-12-2010 (strana 12)
Rubrika: Povodi
IZ NVO "SOCIOMONT" TVRDE DA ĐACI NAKON ŠKOLSKIH OBAVEZA NAJVIŠE KORISTE INTERNET
  • Zavisni od fejsbuka i telefona
- Prosječan tinejdžer 21 odsto vremena dnevno troši telefonirajući i 15 odsto slušajući radio -
rosječan tinejdžer nakon školskih obaveza provodi dnevno oko 33 odsto vremena koristeći Internet, a 26 odsto pored TV ekrana, upozoravaju iz NVO "Sociomont". U ovoj NVO navode da adolescenti 21 odsto vremena dnevno potroše koristeći telefon i 15 odsto slušajući radio.
- Prema najnovijim istraživanjima u Crnoj Gori ima 160.000 korisnika fejsbuka ili 23, 8 odsto stanovništva, čija je starosna struktura od 18 do 35 godina. Ova populacija je najpodložnija uticaju droga i drugih opojnih sredstava. Društvene mreže su jednostavne i besplatne za korišćenje. Poznato je da je nešto što je besplatno i popularno i najviše prihvaćeno od mladih korisnika, navode u ovoj NVO.
Ova organizacija pokrenula je projekat "Fejsbukom protiv droge", a ciljna grupa im je mlada populacija. Pozivajući se na statističke podatke, u NVO "Sociomont" navode da prosječni tinejdžer ima od 200 do 300 prijatelja na "fesjbuku" sa kojim komunicira u prosjeku tri sata.
- Cilj programa je da se sredstva, metodi i alati Fejsbuka, kao masovnog fenomena današnjice i najpopularnijeg medija kod mladih koriste u cilju promovisanja kampanje za borbu protiv zavisnosti od opojnih droga. Mladi su najčešće zavisnici i najpodložnija potencijalna grupa zavisnika od opojnih droga, upozorava jedan od osnivača NVO i vođa projekta, Srđa Velimirović.
On ističe da oko pet odsto evidentiranih narkomana čine mladi od 15 do 19 godina, dok je 80 odsto starosne dobi od 20 do 30 godina.
- Oko 15 odsto zavisnika droga je starije od 30 godina. Iako projekt koji realizujemo nudi savremeni pristup u rješavanju problema ovog poroka, mora biti komplementaran sa svim ostalim i sličnim projektima koji se bave ovom problematikom. Tačne evidencije o broju narkomana u Crnoj Gori nema, ali je sigurno da se njihov broj rapidno povećava i to kod najmlađe populacije od 14 do 18 godina. Vještina savremene fejsbuk kampanje se ogleda u tome da se vijest o temi plasira na interesantan i nenametljiv način, istakao je Velimirović.
On dodaje da su sredstva za realizaciju projekta dobili od privrednih subjekata, koji su poslovno vezani za kompjutere, potrebe mladih i imaju interes da program zaživi i uspije. Projekat će realizovati šest mjeseci.
- Najveći problem prilikom realizacije projekta predstavljaju nedovoljna finansijska sredstva. Projektni zadatak je urađen da bude ostvariv i realan i da postigne planirane efekte, istakao je Velimirović.

M.M.K.

Mladi neće tuđa mišljenja

Velimirović tvrdi da klasični načini koji se preduzimaju u borbi protiv narkomanije daju samo ograničene rezultate.
- Mladi su znatiželjni i ne dozvoljavaju da im se nameće tuđe mišljenje. Internet sajtovi koji se bave tematikom narkomanije više su posjećeni od strane roditelja, nego mladih iako su njima namijenjeni. Kako se radi o mladima potrebno je pronaći popularan način, koji će zainteresovati mlade, da se pobudi njihovo interesovanje, da prihvate da se aktivno uključe u širu akciju borbe protiv droge. Nije cilj da mladi budu samo pasivni posmatrači koji samo primaju informacije, već da im se da prilika da postanu i aktivni kreatori kampanje koja je namijenjena njihovim vršnjacima, istakao je Velimirović.

Link: Dan OnLine

0 коментара for this post

Постави коментар